Βούναργο

Βούναργο

Το χωριό Βούναργο βρίσκεται 10,37 χλμ. από τον Πύργο, σε υψόμετρο μόλις 74 μέτρων με 778 κατοίκους. Αποτελούσε την έδρα του πρώην Δήμου Ιάρδανου, πριν προσαρτηθεί στον Δήμο Πύργο με τον Καλλικρατικό Νόμο. Κοντά στο Βούναργο βρίσκεται η Ξυλοκέρα, που φημίζεται για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και ειδικότερα πορτοκαλιών.

Η ονομασία του χωριού είναι σύνθετη, από τις λέξεις βουνό και άργος, που σημαίνει λευκό βουνό. Κι αυτό διότι από μακρυά, αυτοί που έρχονται στο χωριό βλέπουν τον βράχο του Φραγκοπηδήματος.

Κατά την αρχαιότητα το Βούναργο αποτελούσε παλιό οικισμός ενώ κατά την περιόδο της Φραγκοκρατίας, περί το 1205 μ.Χ. ήταν μεγαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής.

Λόγω του εύφορου εδάφους του, το χωριό φημίζεται για τις πολλές καλλιέργιες που ευδοκιμούν, ειδικά σταφίδας, εσπεριδοειδών, κρασιού, ελιάς και οπωρολαχανικών. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν και μονάδες επεξεργασίας αυτών των ειδών με αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη του χωριού. Οι κάτοικοι, κατά το πλείστον ασχολούνται με την παραγωγή και την εκμετάλλευση της γης τους.

Διαβαίνοντας το Βούναργο, που είναι σαν σταυροδρόμι ανάμεσα στον Ιάρδανο και την Ώλενα, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ένα οδοιπορικό τον ορεινό Δήμο Πύργο, περνώντας από την Βροχίτσα, τα Φωναϊτικα, τον Αμπελώνα και να καταλήξει στο Χειμαδιό, στου Κατσαρού. Οι αποστάσεις είναι μικρές αλλά γραφικές, που ξεκουράζουν και ηρεμούν την ψυχή του ταξιδευτή.

Leave your comment
Comment
Name
Email