Η Αγία Κυριακή

Η Αγία Κυριακή

Ο ναός της Αγίας Κυριακής αποτελεί την παλαιότερη εκκλησία του Πύργου και κατασκευάστηκε ως εκδήλωση συμπάθειας των Πυργίων προς τον τότε Βασιλέα Όθωνα και Αμαλία, αφού χρησιμοποιήθηκαν έντονα γοτθικά στοιχεία ώστε κατά την επίσκεψη και παραμονή στην πόλη, το βασιλικό ζεύγος να αισθάνεται οικεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ο ναός ανεγέρθηκε προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους, αφού το μικρός ναός του Αγίου που βρισκόταν σε μικρή απόσταση είχε καταστραφεί κατά την Επανάσταση του 1821.

Όταν αναστηλώθηκε το εκκλησάκι από ευεργέτες, δόθηκε το όνομα του νεοεργεθέντος ναού στην Αγία Κυριακή και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους έγινε παρεκκλήσι του ενοριακού ναού, όπου και τηρείται το έθιμο της μεταφοράς της θαυματουργής εικόνας του για προσκύνημα.

Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται από το ζακυνθινό ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις αγιογραφίες του σπουδαίου Ζακυνθινού Ταμβάκη, τον μαρμάρινο ανάγλυφο βυζαντινό δικέφαλο αετό του δαπέδου και τη νεοκλασσική ξύλινη οροφή με τη ζωγραφισμένη άμπελο, που συνυπάρχουν με τα γοτθικά στασίδια στους τοίχους. Στο αέτωμα της προσόψεως του ναού τοποθετήθηκαν δύο αξιόλογα νεοκλασσικά πήλινα ακρωτήρια, αναδεικνύοντας ένα πρωτότυπο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα.

Leave your comment
Comment
Name
Email