Λάνθι – Οικισμός «Καρούτες»

Λάνθι – Οικισμός «Καρούτες»

Το χωριό Λάνθι βρίσκεται 13,34 χλμ. από τον Πύργο και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Πύργου, ύστερα από την προσάρτηση του Δήμου Ωλένης, που ανήκε αρχικά. Αριθμεί 417 κατοίκους και αποτελεί την παρυφή της Ιεράς Μονής Κρεμαστής. Όμορες κοινότητες είναι το Αρβανίτη, το Κολύρι, ο οικισμός «Καρούτες», το Λαμπέτι ενώ στα ανατολικά, ως φυσικό σύνορο του χωριού, διέρχεται ο μικρός ποταμός Αλήσιος, που εκβάλει στον Ενιπέα, παραπόταμο του Αλφειού.

H Ιερά Μονή Κρεμαστής, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, αποτελεί το βασικό κέντρο θρησκευτικού προσκηνύματος της ευρύτερης περιοχής, που πλήθος πιστών συρρέουν καθόλη την διάρκεια του έτους για να τιμήσουν την Θεομήτορα. Γύρω όμως από το χωριό υπάρχουν τέσσερα εξωκλήσια (ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Γεώργιος και οι Άγιοι Θεόδωροι και ο Άγιος Δημήτριος) αλλά και ο Άγιος Νικόλαος  που κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού και γιορτάζει στις 9 Μαϊου.

Μεταξύ του Λανθίου και του Κολυρίου σώζονται ερείπια από ναό Βυζαντινής περιόδου, που ανήκαν σε μετόχι αφιερωμένο στον Άγιο Θεόδωρο.

Στο Λάνθι υπάρχουν οι προτομές των ηρώων Θεόδωρου Ξένου (Δεκανέα ΠΖ) και Ιωάννη Παπαδόπουλου (Στρατιώτη ΠΖ), που έπεσαν ηρωϊκά μαχόμενοι ως στρατιώτες  της ΕΛΔΥΚ κατά την διάρκεια της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο το 1974.  Η Κυπριακή κυβέρνηση για να τιμήσει του ήρωες αυτούς, έκτισε στο κέντρο του χωριού μνημείο των ηρωϊκών πεσόντων στρατιωτών.

Οι κάτοικοι του Λανθίου αλλά της ευρύτερης περιοχής ασχολούνται με την γεωργία και ειδικά με την εκμετάλλευση της ελιάς, ενώ διαθέτει η περιοχή ελαιοτριβεία για το σκοπό αυτό. Επίσης, ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των πεύκων που περιστοιχίζουν την περιοχή.

Στο χωριό μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί στα παραδοσιακά καφενεία αλλά και τις καφετέριες, ενώ μπορεί να απολαύσει μεζέδες και ψητά στο ψητοπωλείο. Το Λάνθι, μαζί με τους γύρω οικισμούς του και ειδικά τον οικισμό «Καρούτες», που αποτελεί πρόεκτασή του, διαθέτει όλη την υποδομή για την άνετη πρόσβαση, διαμονή και φιλοξενία των επισκεπτών της περιοχής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λανθίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ» αναλαμβάνει τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, όπως το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο στην εορτή της Παναγίας, τις εκδηλώσεις μνήμης των τοπικών ηρώων κλπ.

Leave your comment
Comment
Name
Email