Ο Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος

Στην κεντρική πλατεία του Πύργου βρίσκεται ο μεγαλεπήβολος Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, η Μητρόπολη του Πύργου. Έχει καταστραφεί πολλές φορές από τους σεισμούς, με τελευταία το 2008. Κατά τον 19ο αιώνα  ο ναός ήταν κατασκευασμένος από ξύλο, στην ίδια θέση, όπου το 1885 καταστράφηκε από σεισμό. Η ανακατασκευή του ξεκίνησε τον Μάϊο του 1889 από ειδικούς τεχνίτες του μαρμάρου και της πέτρας, που προήρχοντο από τις Σποράδες.  Πηγές λένε πως κατά την ανέγερση του ναού, η οποία γινόταν παράλληλα με της Δημοτικής Αγοράς, οι τεχνίτες των δυο έργων ήταν σε κόντρα και μάλιστα λέγεται πως οι τεχνίτες της Δημοτικής Αγοράς έκλεβαν τη νύχτα τα μάρμαρα από το εργοτάξιο του Αγίου Νικολάου, ώστε το δικό τους έργο να είναι καλύτερο από εκείνο του ναού Το 1904 ο Δήμος Λετρίνων αποφάσισε την δωρεά 4 χιλιάδων δραχμών για την αποπεράτωση του ναού. Εγκαινιάστηκε το 1906 παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας.

Ο μητροπολιτικός ναός φέρει στο εσωτερικό του σπουδαίες φορητές εικόνες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι δωρεά πολιτών και συλλόγων με ιδιαίτερη μνεία στην εικόνα της Σταύρωσης του Χριστού, δωρεά του πολιτικού Νάκη Αυγερινού, η οποία είναι πιστό αντίγραφο του πίνακα ζωγραφικής του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), το οποίο ο δωρητής έφερε από το Μουσείο Πράδο της Ισπανίας, όπου εκτίθεται το πρωτότυπο έργο.

Στην είσοδο του ναού βρίσκονται οι προτομές του Μητροπολίτη Ωλένης Φιλάρετου, ο οποίος βασανίστηκε και απαγχονίστηκε το 1821 στην Τρίπολη και του μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας Αθανασίου. Ανακαινίσθηκε πρόσφατα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και επαναλειτούργησε το Δεκέμβριο του 2017.

Leave your comment
Comment
Name
Email